Dokumentär – Indiens dotter

Indiens dotter är en dokumentär som berättar den sanna historien om hur 23-åriga Jyoti Singh blev brutalt våldtagen och mördad på en buss i Delhi i Indien. dokumentärMålet med en dokumentär som denna är att ge en bild av de värderingar och den kvinnosyn som finns i det indiska samhället som lett fram till ett sådant fruktansvärt resultat. Dokumentären blev också kontroversiell eftersom den även undersökte våldtäktsmännens egna inställning till varför de utförde dådet. En av gärningsmännen framhöll att våldtäktsoffer har sig själva att skylla. Det sägs vara en av anledningarna till att en sådan här dokumentär blev förbjuden att visas i Indien.

En stark och viktig dokumentär

Jyoti Singh drömde om att bli läkare. Hon lyckades övertala sin pappa att ge henne de pengar han sparat för hennes kommande bröllop. Tillsammans med egna pengar som hon arbetat ihop hade hon till sist tillräckligt med pengar för att påbörja läkarutbildningen. En dag efter att hon varit på bio med en manlig vän förändrades allt. När de steg på bussen för att åka hem fanns redan sex män ombord. De slog hennes vän medvetslös och våldtog sedan Jyoti i timmar medan bussen åkte runt på stadens motorvägar, bland annat med ett järnrör. Jyoti överlevde dessa ofattbara övergrepp, men dog till sist två veckor senare på sjukhus efter sju operationer.

När hennes öde blev känt ledde det till stora protester och regelrätta upplopp på gatorna i många indiska städer. Indien hade under en lång tid haft en patriarkaliskt samhälle med en väldigt förvriden kvinnosyn. Ofta ansågs kvinnor vara lägre stående människor. Inte sällan var de icke-önskvärda och diskriminerade. Jyoti Singhs dokumentär visar på hur sådant tänkande format våldtäktsmännen. Ett ljus i mörkret är att Jyoti Singhs fruktansvärda öde lyfte fram frågan om kvinnohat och kvinnors rättigheter i Indien. Det har redan lett till lagändringar och mindre förändringar av samhället, vilket även tas upp i dokumentären. Indien har fortfarande väldigt mycket att arbeta med för att göra sitt samhälle mer jämställd och tryggt för kvinnor. Förhoppningsvis kommer arbetat ta fart på allvar mycket på grund av den tragiska händelse som behandlas i dokumentären Indiens dotter.